UTAZÁS

La Perla, a nyomornegyed, amit az utazási irodák lefelejtenek a térképről – San Juan, Puerto Rico

Jártál már a világ egyik legveszélyesebbnek tartott városrészében?

Welcome to La Perla!-hangzott el a rekedt hangú Puerto Rico-i nő szájából, amikor betettük a lábunkat San Juan hírhedt negyedébe. Meredek, kavicsos földúton, tyúkok között vágtunk neki a nyomornegyednek.

Az Atlanti-óceán sziklás partja mentén elterülő városrész egyszerre ijesztő és festői. A fegyveres bűnözésről, a kábítószer-kereskedelemről, a gyilkosságok magas arányáról még az 1960-as 1970-es években hírhedtté vált La Perla-t mindig is messziről kerülték a turisták.

Old San Juan történelmi negyedében helyezkedik el, ahol a 18. században rabszolgákkal vágóhidat építtettek. A rabszolgák a vágóhíd környékén, a város falain kívül telepedtek le. Ők építették fel az első házakat, majd a 19. században a San Juan-ba érkezett gazdák is odaköltöztek. A 20. században már nagyon veszélyes hely hírében állt. A nyomortanyáról kialakult képen néhány helyi igyekszik változtatni. A színes házak között kávézókat, éttermeket nyitottak, egyedi falfestményekkel a street art (utcaművészet) Mekkájává varázsolták. Nagy változást azonban Daddy Yankee és Luis Fonsi világhírű slágere, a Despacito hozott, amit La Perla-ban forgattak. A videoklip jelenetei felkeltették az emberek érdeklődését, azóta jóval látogatottabb helyszínné vált. 

El Bowl a gördeszkapark, amit hétvégente vízzel töltenek fel, így medencévé alakul át
karácsonyhoz közeledve így díszítik a házaikat

Bizonyos szabályok betartásával fel lehet keresni a helyet, sötétedés után azonban nem ajánlott ott tartózkodni. Ez viszont egyáltalán nem igaz Old San Juan belvárosi részére, ahol bátran belevethetjük magunkat az éjszakába. Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb reggaetón előadók Puerto Rico-i származásúak. San Juan-ban minden bárból hangosan szól a salsa és a reggaetón. Szombat este zsúfolásig telnek a bárok és az utcák, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenki táncol: nagymamák és anyukák a kezükben babával, a világhírű slágerekre. Olyan örömmel, és akkora szenvedéllyel teszik, hogy nem volt kérdéses, hogy beállok-e közéjük az akkor 3 éves lányommal. A stílus határozottan közel áll az ízlésemhez, kiélveztem hát minden pillanatát a fülledt éjszakának a reggaetón őshazájában, valódi Boriqua-k (Puerto Rico-i emberek) társaságában. Életem egyik legemlékezetesebb estéjét töltöttük a hírhedt La Perla szomszédságában. 

szórakozóhely

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük