A panamai Chiriqui tartomány hegyvidéki területe ideális környezetet teremt a kávétermesztéshez. Hűvös klímája, vulkanikus talaja tökéletes feltételeket biztosít.



A Geisha nevezetű kávéfajtát Etiópia Gesha tartományából Costa Ricán keresztül hozták Panamába még az 1800-as években. Hamar felismerték, hogy a hegyvidéki környezet lesz a legmegfelelőbb a termesztéshez. A panamai Geisha kávé a világ legjobbjai között van. Az értéke nem csupán a kávébab fajtájának ritkaságában rejlik, hanem különleges zamatának, virágos ízvilágának is köszönheti. Elsőre jázminos íz dominál, majd a trópusi gyümölcsökre emlékeztet az aromája bergamottos utóízzel.



A betakarítás módja is nagy szerepet játszik a minőségben. Csakis a tökéletesen érett szemeket szedik le, kézzel gyűjtik a cseresznyéket, amit mosás után újra válogatnak. Az ültetvényeken Ngöbe-Buglé indiánok dolgoznak, a kávé sikere az ő gondos munkájuknak és szakértelmüknek köszönhető.



Nemrégen olyan magas árat adtak érte egy aukción, amennyiért korábban soha nem kelt el kávé, emiatt mondhatjuk, hogy a világ legértékesebb feketéje. Egy kilónak az ára több ezer amerikai dollár.

Nekem pedig teljesült egy vágyam: Panama óvárosában Geisha kávét kortyolgattam panamakalapban. A világ legdrágább és legkülönlegesebb kávéja itt csak 7 dollárba kerül. Máshol a világban (New York vagy Dubai) több 10 ezer forintot kérnek egy csésze Geisháért.


A kép nagyon csalóka. Én nem találtam finomnak a kávét, túl savanyúnak éreztem, csak azért vigyorgok, mert teljesült a vágyam. És hiába nem tűnik úgy, a férjemnek nagyon ízlett. Szerinte a legfinomabb kávé, amit valaha kóstolt.

A gyerekek panamai kakaót ittak, szerintük életük legfinomabb kakaója volt.